Inhoud
- Inhoud
- Inleiding
- Basis regels
- Onderdelen van een carburateur
- Afstellen
Inleiding
In deze Blog ga ik uitleggen hoe je een carburateur afstelt. Er zijn heel veel verschillende soorten carburateurs, maar de werking is met alles hetzelfde. Een carburateur zorgt ervoor dat lucht met brandstof word vermengd zodat er een goede afstelling de motor in komt, wat verbrand kan worden.
Basis regels
De basis is met alle carburateurs hetzelfde, je hebt een te rijke, een te arme en een goede afstelling. Als je motor te rijk loopt merk je dat doordat hij gaat stotteren en het lang duurt voordat hij op toeren komt en dat betekent dat er teveel brandstof of te weinig lucht de motor in komt, een te arme afstelling merk je doordat de motor aflaat als je gas geeft, bij een te arme afstelling komt er te weinig brandstof of te veel lucht de motor in. Als de carburateur goed afgesteld staat komt de motor snel op toeren en met gas los zakt het weer vlot terug naar stationair (stationair betekent dat de motor loopt zonder extra gas te geven).
Onderdelen van een carburateur
Een carburateur bestaat uit veel onderdelen. Per carburateur zien de onderdelen er verschillend uit, maar in het algemeen zit er overal wel hetzelfde in. Ik zal de meeste onderdeeltje benoemen en uitleggen wat de werking ervan is. In de afbeelding hiernaast zie je een overzicht van een carburateur met nummers erbij.
1. Gasschuif. Het gasniveau bepalen, word gestuurd door de gaskabel.
2. Gasnaald. Regelt hoe ver de sproeier open staat.
3. Sproeierbuis.
4. Hoofdsproeier. Regelt de hoeveel brandstof naar de motor met het gas 3/4 open tot vol gas. Hiermee stellen we de carburateur af
5. Stationair sproeier. Regelt de hoeveel brandstof naar de motor met het gas dicht tot 1/4 open. Het is verstandig om deze niet aan te passen.
6. Choke sproeier. Regelt de hoeveelheid brandstof naar de motor met de choke open.
13. Veer gasschuif.
14. Gasschuif veerborg.
15. Borgclip gasnaald. Regelt de hoeveel brandstof naar motor met het gas 1/4 tot 3/4 open.
17. Stelschroef veer.
18. Stelschroef. Regelt de hoeveelheid brandstof naar de motor, ook wel een luchtschroef of brandstofschroef genoemd (luchtschroef als deze aan de luchtfilterkant zit, brandstofschroef als deze aan de motorkant zit).
21. Stationair schroef. Regelt het aantal toeren met stationair.
22. Stationair schroef veer.
23. Chokeschuif.
24. Choke veer.
32. Vlotter. Stopt de brandstoftoevoer naar de vlotterbak als die vol zit.
39. Vlotterbak.
Afstellen
Dan komen we nu bij het afstellen. Om te beginnen moet de motor warm zijn met het afstellen, dit komt doordat de motor meer brandstof nodig heeft als hij koud is. Draai om te beginnen ook de stelschroef(18) compleet naar binnen en dan 2 slagen naar buiten.
Stationair
Zorg dan eerst dat de motor stationair kan draaien, start de motor en geef zo nodig extra gas. Als de motor nu hoog in de toeren gaat draai dan de stationair schroef (21) naar buiten. Als de motor uitgaat zonder gas bij te geven maar wel loopt met gas bij, draai dan de stationair schroef (21) naar binnen.
Hoofdsproeier
Nu gaan we zorgen dat de motor goed loopt als we vol gas geven. Draai een keer het gas helemaal open en luister naar wat voor geluid de motor maakt. Valt de motor uit of duurt het even voordat hij op toeren komt? Dan betekent het dat je een te arme afstelling hebt en dat je er een grotere sproeier (5) moet hebben. Stottert de motor bij vol gas? Dan staat hij te rijk afgesteld en heb je een kleinere sproeier (5) nodig. Probeer een aantal sproeiers tot de motor vlot hoog in de toeren gaat zonder gestotter.
Gasnaald
Loopt de motor nu stationair goed en met het gas volledig open, maar niet zo lekker met het gas op de helt open? Dan moet je de gasnaald (2) afstellen. Als je de gasnaald goed bekijkt bestaat het uit 2 delen, de gasnaald (2) en het borgclipje (15) wat boven aan de gasnaald zit. Aan de bovenkant van de gasnaald zie je zoals de foto hier onder groeven in de naald zitten waar het borgclipje in zit. Hoe hoger het clipje zit hoe minder brandstof er in de motor komt dus hoe armer de motor loop. Als je het clipje lager zet komt er meer brandstof in de motor dus loopt hij rijker. Als de motor nu met het gas op de helft open (bijna) uitvalt moet het clipje dus lager zitten, en als de motor stottert met half gas moet het clipje hoger zitten. Zorg dat je per keer het clipje maar een groefje verzet.
Stelschroef
Nu gaan we nog de stelschroef(18) afstellen, voor het gemak praat ik nu over de luchtschroef(die aan de filterkant van de carburateurkant zit), dus als je een brandstofschroef(die aan de motorkant van de carburateurkant zit) hebt moet je het tegenovergestelde doen. Een veel voorkomend probleem is dat als je bij een stoplicht staat en je wilt wegrijden dus je wilt gas geven, stottert de motor, maar na een seconde rijd je prima weg. Dat komt door de stelschroef. Laat de motor een minuutje stationair lopen en geef dan gas, als de motor nu stottert en het duurt even voordat hij op gang komt, draai dan de luchtschroef naar buiten.
Na het aanpassen van de sproeiers en gasnaald, zal de motor anders stationair lopen, dus zal je de stationair schroef(21) moeten weer aanpassen. Nu hoort de carburateur goed afgesteld te zijn en zal de ritten fijner aanvoelen. Is het niet gelukt, zit je met vragen of heb je tips? Laat het weten via e-mail, Whatsapp of Instagram en ik help je graag verder!
Ik zou het ook enorm waarderen als je een review achter wilt laten op google, alvast bedankt.
Reactie plaatsen
Reacties
Supergaaf!